Naar homepageVoeg toe aan favorietenInloggen adverteerder

INFORMATIE

Nuttige informatie over Therapeuten.be

Via Therapeuten.be is het zoeken naar een vorm van therapie en bijbehorende therapeut zeer eenvoudig. Op de homepage kunt u via de functie "rubrieken" ook direct kiezen uit de lijst met therapieën.

Onderstaand treft u een uitgebreid overzicht aan van de meest voorkomende therapieën met een verklarende toelichting. (Contacteer altijd eerst de therapeut om te bepalen of de therapie geschikt is voor u.)

THERAPIE-OVERZICHT A-N

Acceptance and commitment therapy (ACT):
Acceptance and commitment therapy (ACT) is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie die aan het eind van de 20ste eeuw is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven C. Hayes. In ACT wordt cliënten geleerd zich te richten op zaken die ze op directe wijze kunnen beïnvloeden, zoals hun eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven.
Acupressuur (Drukpuntmassage):
Acupressuur is afkomstig uit China en wordt ook wel drukpuntmassage genoemd. Het is verwant aan acupunctuur. Het richt zich op de energiebanen in het lichaam en het opheffen van blokkades in deze energiestromen. Het wordt uitgevoerd door middel van het uitoefenen van druk met duimen, vingers en handpalmen op bepaalde punten in de huid, vooral op de voeten en handen. Elk orgaan en lichaamsdeel correspondeert met een bepaalde plek op de voeten en handen.
Acupunctuur:
Acupuntuur is een oude, traditionele chinese geneeswijze (TCM). Uitgangspunt is de levensenergie (chi), die via 14 meridianen door het lichaam stroomt. De meridianen hebben vertakkingen naar alle organen en lichaamsfuncties. Als de chi verstoord is of uit evenwicht is, kun je ziek worden. Door middel van dunne naalden die op de meridianen worden gestoken wordt het evenwicht hersteld en gaat de chi weer vrij stromen.
Ademtherapie:
Bij Ademhalingstherapie leer je hoe je je ademhaling kunt verbeteren. Een ontspannen en natuurlijke ademhaling heeft een gunstige invloed op je lichaam en geest en helpt je beter met stress om te gaan. Ademtherapie is een speciale vorm van ademhalingstherapie en is vaak verbonden aan Rebirthing. D.m.v. je ademhaling hef je blokkades en spanningen op.
Alexandertherapie:
De door Frederick Matthias Alexander ontworpen techniek richt zich op bewustwording van het lichaam, houding en gewoontepatronen in beweging. Door foutieve gewoontes of beweging kan het lichaam blokkeren, wat invloed heeft op fysieke en geestelijke gezondheid. De Alexandertechniek helpt om je lichaam bewuster te leren gebruiken.
Analytische Therapie:
Analytische therapie is een vorm van psychotherapie, die gericht is op het ontdekken van en het worden wie je werkelijk bent. Analytische therapie is gebaseerd op de ideeën van Carl Gustav Jung en velen die later door hem geïnspireerd zijn.
Aromatherapie:
Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze, gebaseerd op gebruik van etherische olie en sommige andere natuurlijke geurextracten. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Binnen de aromatherapie zijn verschillende stromingen die elk andere benaderingen, methoden en gebruiken hebben.
Assertiviteitstraining
Aura-Chakra-healing:
Een aura is een magnetisch veld dat het lichaam omhuld. Mensen die er gevoelig voor zijn kunnen aura’s en de kleuren van de aura’s zien. Auratherapie gaat ervan uit dat bepaalde psychische of lichamelijke problemen worden veroorzaakt door blokkades en verstoring van het magnetisch veld en richt zich op het oplossen daarvan. Auratherapie wordt vaak in combinatie met chakratherapie en healing gedaan.
Ayurveda:
Ayurveda is een hindoeïstische gezondheidsleer uit India, die (volgens de traditie) door de goddelijke kosmische geest Brahman is geopenbaard. De Ayurveda heeft geen religieus geïnspireerde visie op alles wat met de totale gezondheid van lichaam en geest te maken heeft. Het is een veelomvattend systeem van medische voorschriften en praktische handelingen, die niet altijd ondersteund worden door de moderne (medische) wetenschap.
Bach bloesemtherapie:
Bach-bloesemtherapie is een vorm van ondersteunende therapie waarbij verschillende extracten van bloesems worden ingenomen al naargelang de klachten, ontwikkelt door dr Edward Bach. Bachbloesems hebben een positieve invloed op emoties waardoor er een gunstig effect ontstaat bij klachten zoals angst, onrust, onzekerheid, moeite met veranderingen, stress, verdriet, slaapproblemen, faalangst,… De Bachbloesems zijn veilig in gebruik en kunnen zowel door volwassenen als door kinderen gebruikt worden.
Bedrijfs- / groepsbegeleiding
Beeldende therapie:
Beeldende therapie is een vaktherapie waarbij verschillende therapeutische invalshoeken, variërend van gedragstherapeutisch tot psychoanalytisch worden gebruikt. Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapie waarbij gebruik gemaakt wordt van beeldende middelen, zoals: teken- en schildertechnieken, houtbewerking en werken met stof, klei, steen en metaal. Door het werken met bovengenoemde technieken kunnen problemen verhelderd en daardoor bespreekbaar worden. De therapie richt zich bijvoorbeeld op het oefenen van ander gedrag, op het ervaren van gevoelens en gedrag, en/of op verwerking.
Bio-energetica:
Bio-energetica is een benadering die mensen helpt om meer vanuit het lichaam te leven, meer in contact met hun lichaam te zijn. Bio-energetica werkt zowel met het lichaam als de geest om emotionele problemen op te lossen. Bio-energetica gaat uit van het idee dat lichaam en geest verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Bio-energetica verschilt van andere therapieën omdat het de analyse van de persoonlijkheid en het karakter combineert met lichamelijke technieken en oefeningen om fysieke spanningen te herkennen en te ontspannen.

Bowentherapie:
Bowen-therapie is een behandelingsmethode, ontwikkeld door Thomas Ambrose Bowen uit Australië, die door middel van een specifieke rollende massage op bepaalde punten de genezing van het lichaam bevordert. Deze Bowen-techniek stimuleert het zelf-genezend vermogen van het lichaam en zorgt voor meer energie en het verlichten van klachten.
Brain-Gym:
Brain-gym is een methode die via beweging het leren stimuleert en blokkades helpt op te heffen. Door middel van eenvoudige fysieke oefeningen wordt het evenwicht in het lichaam herstelt waardoor het concentratievermogen, het geheugen, lees- en schrijfvaardigheden, organisatievermogen en algemene coördinatie op een natuurlijke manier verbetert.
Business- en team-coaching:
Business coaching of Team coaching is een specifieke vorm van ondersteuning die geboden wordt aan bedrijven, teams, organisaties, verenigingen of groepen. De begeleiding wordt afgestemd op de vraag van de groep en kan variëren in vorm zoals bemiddeling, bijscholing, teambuilding, persoonlijke ontwikkeling, personeelsplanning of communicatie. Het is een zeer kortstondige maar zeer interactieve vorm van begeleiding waarbij de team coach vaak een coördinerende rol speelt.
Chinese geneeskunde:
Traditionele Chinese geneeskunde, ook bekend als Chinese geneeskunde is een verzamelnaam voor een verscheidenheid aan traditionele medische gebruiken uit China, die gedurende duizenden jaren ontwikkeld zijn. Het wordt ook beschouwd als onderdeel van de Oosterse geneeskunde.
Chinese kruidengeneeskunde
Chiropraxie:
Chiropraxie is een behandelmethode die zich bezig houdt met diagnose, behandeling en preventie van stoornissen aan het bewegingsapparaat en de effecten ervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de hele gezondheid. Volgens de chiropraxie bestuurt het zenuwstelsel alle processen binnen het lichaam. Aangenomen wordt dat, wanneer er binnen deze processen iets fout gaat, de oorzaak hiervoor vaak terug te vinden is in het zenuwstelsel.
Client-centered therapie:
Cliëntgerichte therapie is een therapievorm waarbij de cliënt bepaalt welke kant de ondersteuning uit gaat. De therapeut neemt voornamelijk een luisterende, samenvattende en verhelderende houding aan en vermijdt het geven van oplossingen of adviezen. De inzichten van de cliënt zijn het centrale werkpunt.
Coaching:
Coaching is een vorm van (meestal) persoonlijke begeleiding. Een coach helpt je om je doelen vast te stellen en ze te bereiken.
Cognitieve therapie
Conflictbemiddeling / Mediation

Contextuele therapie:
Bij contextuele therapie wordt er naast de emoties, het gedrag en de gebeurtenis ook rekening gehouden met de context. Het systeem en de relaties waarin de cliënt zich bevindt worden centraal gesteld. De wisselwerking tussen de cliënt en de omgeving heeft vaak veel invloed op het gedrag, emoties en de gehele persoonlijkheidsvorming. In de contextuele therapie gaan therapeut en cliënt samen aan de slag met dit totaalpakket om terug volledig in balans te komen.
Counselling:
Counseling is een vorm van hulpverlening of begeleiding voor privé situaties. Als je een probleem hebt en er niet alleen uitkomt dan kan een counselor je daarbij helpen. Een counselor kan je helpen als je een probleem hebt waarmee mensen uit je eigen omgeving je niet kunnen helpen, of als je een probleem hebt dat je liever niet aan je allernaasten vertelt.
Cranio Sacraal therapie:
Cranio Sacraal therapie richt zich op het stelsel van deze ritmische bewegingen. Door dit stelsel te behandelen wordt het lichaam in staat gesteld om te ontspannen, en wordt het zelfgenezend vermogen gestimuleerd. Deze therapie is geschikt voor iedereen en voor elke leeftijd. Cranio Sacraal therapie wordt o.a. toegepast bij hoofdpijn en migraine, spier- en gewrichtsklachten, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), ME, MS, depressie en spijsverteringsproblemen.
Creatieve therapie:
Creatieve therapie maakt gebruik van kunstzinnige middelen zoals bijvoorbeeld tekenen, schilderen en boetseren.
Crisishulpverlening
Dadertherapie
Danstherapie:

Danstherapie gaat ervan uit dat klachten in het lichaam en zijn bewegingen is terug te zien en dat door therapie verandering in de klachten teweeg gebracht kan worden. Danstherapie is vooral doen en ervaren en is daardoor een non-verbale therapie waarbij het niet perse nodig is om te praten. Het kan ook een goede toevoeging zijn aan de verbale therapieën zoals psychotherapie.
Diagnostiek
Diëtist (voedingsdeskundige):
Een diëtiste is iemand die personen ondersteunt door middel van voedingsadvies en advies in verband met eetpatronen. Met een grote kennis van de voedingsleer en de invloed van voeding op het lichaam en de geest, bekijkt de diëtist samen met de cliënt waar er verstoringen zitten en wat gezond is voor de cliënt. Naast klachten van overgewicht worden ook vaak ondersteuning geboden bij lichamelijke klachten, allergieën, sportprestaties en algemeen welzijn. Naast voeding wordt beweging en de algemene levensstijl opgenomen in het advies
Directieve Therapie
Dramatherapie:
Dramatherapie is een vorm van creatieve therapie waarin dramatische middelen worden gebruikt; improviserend spel, bewegingsexpressie, poppenspel, maar ook gedichten, verhalen, schminken en costumering. Dramatherapie creëert een mogelijkheid waar mensen hun realiteit kunnen laten zien, hun eigen subjectief beleefde realiteit. Mensen kunnen interacties trainen binnen spelsituaties, ze kunnen kijken naar hun eigen kwesties, vanuit de distantie (bijvoorbeeld door het zien van anderen).
Droomanalyse
E.M.D.R.:
De door Francine Shapiro ontwikkelde behandelingsmethode EMDR richt zich voornamelijk op het behandelen van personen met een Post-traumatische stress-stoornis (PTSS). Het bewegen van de ogen activeert de hersenen en herprogrammeert de verbindingen. Vastgelopen reacties door trauma worden hierdoor ontladen. Bij Eye Movement Desensitization and Reprocessing wordt er niet alleen gebruik gemaakt van de links-rechts-links beweging, maar ook van het aanraken van de knie en andere technieken.
Echtscheidingsbemiddeling
EFT (Emotion Focused Therapy):

De door Francine Shapiro ontwikkelde behandelingsmethode EMDR richt zich voornamelijk op het behandelen van personen met een Post-traumatische stress-stoornis (PTSS). Het bewegen van de ogen activeert de hersenen en herprogrammeert de verbindingen. Vastgelopen reacties door trauma worden hierdoor ontladen. Bij Eye Movement Desensitization and Reprocessing wordt er niet alleen gebruik gemaakt van de links-rechts-links beweging, maar ook van het aanraken van de knie en andere technieken.
EFT (Emotional Freedom Therapy):
EFT of emotional freedom therapy heeft als doel het ontladen van een gevoel of situatie door middel van het drukken op specifieke meridiaan-punten (energiebanen). Door dit te combineren met het uitspreken van een positieve affirmatie, lukt het om te desensitiseren en het gevoel te neutraliseren. Men stelt centraal dat je jouw eigen gedachtenpatronen kan beïnvloeden en hierdoor ook je beleving en gedrag kan aanpassen.
Energetische therapie:
Energetische therapeuten gaan ervan uit dat je niet alleen een lichaam hebt maar ook een energieveld. In dit energieveld kunnen blokkades zitten die je ziek maken of je energie verminderen.
De therapie is gericht op het in evenwicht brengen van de energiestromen. Een teveel aan energie kan wegstromen en een tekort kan aangevuld worden.
Ergotherapie:
Ergotherapie is een ondersteunings –of behandelingsmethode die erop gericht is handelingen aan te leren of te onderhouden waardoor personen zo goed mogelijk functioneren in het dagelijks leven en de maatschappij, zowel op fysiek als mentaal en emotioneel vlak. Door het stimuleren en beoefenen van dagelijkse handelingen wordt de zelfstandigheid verhoogd. De ergotherapeut leert de oefeningen aan, helpt bij het uitvoeren en volgt de cliënt op. Ergotherapie wordt vaak toegepast bij personen met een beperking, bij revalidatie, in verzorgingstehuizen en als ondersteuning in de psychiatrie.
Existentiele Therapie
Familie opstellingen:
Een familieopstelling is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het vraagstuk inbrengt, worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’. Deelnemers krijgen door de vragende deelnemer een plaats in het vertrek ten opzichte van de andere deelnemers, deels geholpen door de therapeut.
Familietherapie
Feldenkrais
Focusing
Fysiotherapie

Gedragstherapie:
Gedragstherapie is een behandelingsvorm die er vanuit gaat dat hoe we voelen, denken en handelen gebaseerd is op wat we geleerd hebben. De nadruk ligt op het aanleren en inoefenen van nieuw gewenst gedrag. Door het gedrag te veranderen, verandert ook de beleving en de betekenisgeving. Vaak wordt gedragstherapie gecombineerd met cognitieve therapie.
Gesprekstherapie:
Gesprekstherapie is een soort therapie waaronder veel verschillende methodes vallen. Door middel van gesprek zoekt de cliënt samen met de therapeut naar oorzaken van en oplossingen voor problemen, het omgaan met emoties en moeilijke situaties. De therapeut neemt vaak vooral een actief luisterende en empatische houding aan en ondersteunt de cliënt in het proces.
Gestalttherapie:
Gestalttherapie is een vorm van lichaamsgerichte en systemische therapie waarbij de beleving in het hier-en-nu centraal staat. De therapeutische relatie wordt gebruikt om te bekijken wat er op de voorgrond is, binnen het gehele veld of de belevingswereld. De cliënt wordt aangemoedigd om zelf tot inzichten te komen via ervaringsgerichte bewustwording om daarna het nieuwe te integreren in het contact met zichzelf en zijn omgeving. Voor de gestalttherapeut staat de behandeling centraal ipv de oorzaak.
Gezinstherapie:
Gezinstherapie is een vorm van systeemtherapie waarbij het volledige gezin begeleid wordt door een therapeut. Samen gaan ze op zoek naar patronen en posities die leven binnen het gezin en naar het effect dat deze hebben op persoonlijke emoties, ervaringen en reacties. Hierdoor ontstaan er nieuwe inzichten en begrip waardoor er op een andere manier met elkaar kan worden omgegaan. Men krijgt een andere visie op problemen, op zichzelf en anderen.Haptonomie:
Haptonomie is een door Frans Veldman (1920-2010) ontwikkelde therapie waarbij aanraking tussen de therapeut en de patiënt een belangrijk aspect is. In de therapie staat de gevoelsbeleving van de cliënt en hoe hij omgaat met zichzelf en anderen, centraal. 'Haptonomie' betekent de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven (hapsis = gevoelscontact, nomos = wet).
Homeopathie:
Homeopathie gaat uit van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Iemand kan van een ziekte genezen door het innemen van een homeopatisch geneesmiddel dat bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende ziekte. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke middelen in sterk verdunde vorm. Dit kunnen planten zijn maar ook mineralen, metalen of dierlijke stoffen.
Hotstonemassage
Hypnotherapie (Hypnose):

Hypnotherapie maakt gebruik van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten. Je wordt door de hypnotherapeut in een lichte trance gebracht maar behoudt de controle over jezelf. Het idee erachter is dat je onder hypnose makkelijker contact maakt met je onderbewuste. Zo krijg je inzicht in je (onbewuste) behoeften en overtuigingen.
Innerlijk Kind Therapie:
Innerlijke kind therapie is erop gericht om blokkades of problemen vanuit het heden aan te pakken door terug te gaan naar de kindertijd of door te kijken naar de kwetsuren van je innerlijk kind. Ervaringen vanuit de kindertijd vormen ons tot wie we nu zijn. Zo nemen we ook negatieve geloofsovertuigingen, trauma’s, spanningen, tekorten van basisbehoeften, ed mee naar het heden. Door de oorzaak aan te pakken kan er een duurzame verandering ontstaan. Herbeleving, bewustwording, loslaten, vergeven of begrip zijn enkele manieren om het innerlijke kind te helen.
Integratieve psychotherapie
Interactionele vormgeving (I.V.-therapie)
Journeytherapie:

Journey therapie is een behandelingsmethode, ontwikkeld door Brandon Bays, die fysieke en emotionele klachten geneest door de cel-informatie te herstellen. Niet verwerkte emoties of verstoringen worden opgeslagen in het cel-geheugen in het lichaam en uiten zich in ziektes. Door het oplossen van innerlijke spanning, ontlast je het lichaam wat genezing mogelijk maakt. Journey-therapie is neergeschreven in het boek ‘de helende reis’.
Kinesiologie / Kinesitherapie:
Een fysiotherapeut, kinesitherapeut, ook soms kinesist genoemd, laat patiënten met verschillende lichamelijke klachten oefeningen doen die onder de noemer fysiotherapie / kinesitherapie vallen.
De fysiotherapeut/kinesitherapeut begint met een vraaggesprek met de patiënt (anamnese). Op basis van de verkregen informatie gaat de kinesitherapeut over tot een kinesitherapeutisch onderzoek, stelt hij een behandelplan op en bespreekt hij dat met de patiënt, met als doel het beter gebruikmaken van het lichaam, bijvoorbeeld door gewrichten beweeglijker te maken en pijn te verminderen, opdat de patiënt weer kan werken en/of sporten.
Klankmassage / klankschalen:
Het lichaam en de geest reageren op geluid en trillingen. Aangezien het lichaam resoneert met de trillingen van klankschalen, zorgt een klankmassage voor ontspanning en brengt dit het lichaam en de energie terug in balans. Afhankelijk van de klacht worden er andere trillingen en klanken gemaakt. Klankschalen zijn uit het oosten afkomstige schalen, gemaakt uit een legering van koper, zilver of goud, die qua geluid verschillen door grootte, dikte en samenstelling. Er zijn verschillende manieren om ze te bespelen, zoals tikken of wrijven met leer beklede houten stokken.
Kleurentherapie:
Bij kleurentherapie worden kleuren en licht gebruikt om een verstoorde energiebalans te herstellen en daarmee klachten te verhelpen.
Kunstzinnige therapie
Lichaamsgerichte therapie
Lichttherapie:

Tijdens de herfst en winter, wanneer er minder daglicht is kunnen sommige mensen last krijgen van een winterdepressie of slaapstoornissen. Een behandeling met licht stimuleert de aanmaak van melatonine, waardoor het dag-nacht-ritme weer in evenwicht wordt gebracht en men weer meer energie heeft. Lichttherapie kan ook gebruikt worden bij bepaalde huidklachten.
Life Coaching
Loopbaanbegeleiding
Lymfedrainage:

Lymfedrainage is een massagevorm die gericht is op het stimuleren van de lymfebanen om daarmee overtollige afvalstoffen en vocht af te voeren. Het kan gebruikt worden na bijvoorbeeld een borstkanker- of een andere grote operatie, vochtophoping (oedeem), huidproblemen, RSI-klachten of bij verstuikingen.

 

 

 

 

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Database & website © Concept Department / Therapeuten.be