Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:


Wandelpsychotherapie met Frank

PERS-ARTIKEL in Psychologies:

Wandeltherapie: een eendagsvlieg?

Inzichten verwerven, je eigen emoties leren doorvoelen en ( ) bepaalde psychische problemen als een depressie of burn-out op een effectieve manier aanpakken. En dat alles door te wandelen in volle natuur. Wandeltherapie raakt vooral bij onze noorderburen al goed ingeburgerd, maar is ook volgens de Vlaamse psychotherapeut Frank Polders allesbehalve een eendagsvlieg.

Frank Polders is psychotherapeut en werkt sinds 2007 als wandeltherapeut en workshopgever o.a. in natuurbeleving.. Sinds eind 2013 woont en werkt hij op een hoeve die hij ‘Aarde Oase’ doopte, gelegen in het natuurgebied Liedekerkebos.

NEE, want…

… de natuur is een krachtbron omdat wij mensen zélf natuur zijn.

Frank Polders: “Heel wat mensen gaan wandelen om even samen te zijn met anderen, of net helemaal alleen, op een plek die rustiger is dan hun normale omgeving. Om stilte en ontspanning op te zoeken. Denk maar aan een uitje naar zee en hoe we dan spreken over ‘even gaan uitwaaien’. Wie dat doet, of in een bos de rust gaat opzoeken, gaat uiteraard niet op z’n eentje een depressie oplossen, maar wél geven heel wat mensen aan dat een eventueel neerslachtig gevoel toch wegebt. De natuur heeft een rustgevend effect op ons omdat wij mensen zélf natuur zijn. We gaan dingen uit de natuur overnemen. En er is nog nooit een boom gegroeid terwijl die last had van stress. De natuur en het hele ecosysteem stralen ook intelligentie uit. Hoe dieren en zelfs planten met elkaar communiceren, hoe het systeem zichzelf in stand houdt: het is iets heel wonderlijks. Net daarom mogen we ons als mensen, als deel van die natuur, er niet voor afsluiten. Integendeel: er aandacht voor hebben wakkert onze intuïtie en creativiteit aan.”

… fysiek beweging helpt om ook mentaal en emotioneel in beweging te komen.

Frank Polders: “Je merkt het soms tijdens vergaderingen die op een bepaald moment vast komen te zitten of erg lang aanslepen: eventjes naar buiten, een korte wandeling maken, en het lijkt wel of je weer wat helderder kan denken. Hoe het precies komt, weet niemand, maar je fysiek bewegen lijkt ervoor te zorgen dat je ook mentaal én emotioneel in beweging komt. Het haalt dingen uit je hoofd en er komt meer ruimte voor het emotionele, het intuïtieve. Voor dat wat niet in ons hoofd, maar uit onze buik komt. Tijdens een wandeltherapiesessie, die anderhalf uur duurt, speel ik bewust met verschillende wandeltempo’s. Van stilstaan of een rondje rond je eigen as draaien tot heel snel doorwandelen: het maakt telkens iets anders los bij mensen. Of het nu een aanzet is om de knoop te ontwaren of omdat mensen aangeven dat ze van een bepaald gevoel ‘af’ willen. Ik werk ook altijd op maat van elk individu, omdat elke persoonlijkheid en elke problematiek om een andere aanpak vraagt.”

“De natuur zit boordevol symboliek. Denk maar aan uitdrukkingen als ‘in de put zitten’ of ‘voor een tweesprong staan’”

… de natuur is een onuitputtelijke bron van symbolen en beeldspraak.

Frank Polders: “Heel wat uitdrukkingen waarin natuurelementen voorkomen, zijn er het perfecte bewijs voor: de natuur zit boordevol symbolen. In de put zitten, uit de put klauteren, voor een tweesprong staan, het leven dat snel stroomt of net wat voortkabbelt,… Die beeldspraak is heel dankbaar om te gebruiken tijdens wandeltherapie. Een driesprong in de natuur bijvoorbeeld, kan een heel symbolische aanleiding zijn om het te hebben over hoe moeilijk het soms is om bepaalde keuzes te maken. Ik vraag ook vaak aan mensen om eens 360° te draaien en te vertellen wat hen opvalt. Iemand merkte bijvoorbeeld eens een heel knoestige boom op, vol kronkels, en vertelde dat die ook zijn weg zoekt doorheen alle moeilijkheden. Iemand anders kwam al wandelend een poes tegen die duidelijk kwam vragen om geaaid te worden. Die situatie gaf aanleiding tot een gesprek over geven en ontvangen. De kracht van symboliek in de natuur en het dierenrijk is net dat ze inzichten en wijsheid kan verschaffen. Het kan je je eigen emoties leren doorvoelen, vanuit een sterk buikgevoel.”

… de kans op slagen is heel groot.

Frank Polders: “Met wandeltherapie kan je heel goeie resultaten boeken. Eén sessie bij mij duurt anderhalf uur en het aantal sessies hangt af van persoon tot persoon en van hoe lang en hoe diep geworteld het probleem. Eens mensen het moeilijkste deel achter de rug hebben, de confrontatie met wat het nu precies is dat hen tegenhoudt of dwarszit, en er niet van weglopen, kan de heling beginnen. Als wandeltherapeut fungeer ik in dat proces vooral als een gids en werk ik in drie aspecten die je – volgens mij – niet los van elkaar kunt zien: inzichten verwerven, emoties doorvoelen en herstellende acties ondernemen. Er zijn mensen die vooral interesse hebben in de actiefase en enkel tips en tricks willen meekrijgen, maar ook hier leert de ervaring mij dat ze haast automatisch ook bij de andere twee aspecten terechtkomen.”

MAAR…

… wandeltherapie is niet voor iedereen weggelegd.

Frank Polders: “Net zoals homeopathie een alternatief kan zijn voor de traditionele geneeskunde, kan wandeltherapie dat zijn voor de klassieke psychotherapie. Hoewel ik heel wat van de kennis en ervaring die ik opdeed en hanteer in de therapieruimte (Frank Polders werkt ook als psychotherapeut in de groepspraktijk Eniti) ook tijdens wandeltherapie gebruik, blijft deze manier van aanpakken voor sommige mensen onder de radar. Zonder me uit te willen uitspreken over wat de juiste of foute keuze is, staat het wel vast dat wandeltherapie niet voor iedereen is weggelegd. Omdat niet iedereen er al meteen voor openstaat.”

“Ik richt me met mijn wandeltherapieën vooral op mensen die kampen met een depressie, burn-out, angsten of mensen die vastzitten of het moeilijk hebben om keuzes te maken. Ook werk ik met koppels die door een moeilijke periode in hun relatie gaan. Maar ernstige psychische aandoeningen als bijvoorbeeld een psychose vraagt om een heel andere manier van aanpakken. Voor dergelijke aandoeningen is wandeltherapie op zich zeker niet voldoende.”Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:

Direct naar het profiel van Frank Polders »


Zoek een praktijk bij u in de buurt »


Lees een ander artikel »Auteur

Frank Polders
Fossebaan 223
1741 Ternat

Andere artikelen

Therapie aan hoogbegaafde kinderen en jongeren en hun omgeving: verbinden vanuit eigenheid
Lees verder

De Zelfmoordlijn heeft een levenslijn nodig
Lees verder

Persoonlijke Ontwikkeling: meer jezelf worden
Lees verder

Ken jij het kind in jezelf?
Lees verder


Zoek naar een praktijk in de buurt